Dižraksti

Pablo Eskobars: Holivudas traģēdija

Leģendām apvītā Kolumbijas narkobarona Pablo Eskobara personība interesē Holivudu gandrīz tikpat (bet brīžiem liekas, ka pat vairāk), cik viņa izplatītais “produkts”, jo kas tikai nav mēģinājis pārnest viņa dramatisko, emocionālo un ļoti, ļoti asiņaino dzīvesstāstu uz lielajiem un mazajiem ekrāniem.

24.07.2016

Leģendām apvītā Kolumbijas narkobarona Pablo Eskobara personība interesē Holivudu gandrīz tikpat (bet brīžiem liekas, ka pat vairāk), cik viņa izplatītais “produkts”, jo kas tikai nav mēģinājis pārnest viņa dramatisko, emocionālo un ļoti, ļoti asiņaino dzīvesstāstu uz lielajiem un mazajiem ekrāniem. Tuvojoties filmas “Zudusī paradīze” pirmizrādei Latvijā, esam nolēmuši apskatīt piecus spilgtākos projektus par bēdīgi slaveno “donu Pablo”.

Pats Eskobars ir leģendāra personība un neskaitāmu apšaubāmu “rekordu” īpašnieks, gan pateicoties savai kriminālajai darbībai, gan arī tāpēc, ka bija retais noziedznieks, kurš tik intensīvi kultivēja savu publisko tēlu savas valsts trūcīgāko iedzīvotāju vidū – daudzi kolumbieši joprojām godina viņu gandrīz kā svēto. Trešais no deviņiem bērniem zemnieka un skolotājas ģimenē, Pablo Emilio Eskobars Gaviria no bērna kājas iesaistījās dažādās sīkās noziedzīgās afērās, jo īpaši dažādu preču kontrabandā. Kad preču kontrabanda kļuva pārāk riskanta, Pablo pārslēdzās uz daudz, daudz ienesīgāku biznesu – kokaīna transportēšanu uz ASV, kur pieprasījums pēc tā piedzīvoja savu augstāko punktu.

Pablo Escobar, Pablo Eskobars

Savos ziedu laikos Eskobara impērija apgrozīja aptuveni 15 tonnas kokaīna dienā (!) ar tīro peļņu ap 60 miljoniem ASV dolāru, bet viņa kopējās bagātības tika lēstas ap 3 miljardiem ASV dolāru apjomā. Kā savos memuāros raksta Eskobara brālis un grāmatvedis, gumijām, ar ko apsiet 100 dolāru banknošu žūkšņus, ik mēnesi tika tērēts ap 2500 USD, bet vismaz 10% no visas skaidrās naudas nācās norakstīt zaudējumos – to vienkārši sagrauza žurkas (aina no filmas “Bad Boys 2″ nebūt nav izdomāta). Eskobaram piederēja vidējas aviokompānijas cienīga flote – 15 vidēja lieluma lidaparāti un 8 helikopteri, kā arī divas zemūdenes un privātā lidosta.

Visa šī darbība nevarēja palikt nepamanīta no Kolumbijas valdības puses, ar kuru Eskobars karoja visas savas dzīves laikā, – attieksmi pret autoritātēm lieliski atspoguļoja viņa teiciens “plata o plomo” (“sudrabs vai svins”), burtiski domājot “pieņem samaksu vai saņem lodi pierē”. Uz Eskobara sirdsapziņas ir simtiem nogalinātu policistu, juristu, prokuroru un politiķu (uz brīdi Kolumbija kļuva par pasaules slepkavību valsti #1), paralēli ieguldot milzīgus līdzekļus valsts trūcīgāko reģionu attīstībai, būvējot un renovējot skolas, slimnīcas un dāsni atbalstot katoļu baznīcu. Būdams liels futbola karsējs, Pablo dāsni atbalstīja šo sporta veidu dzimtajā valstī, bet savas privātās villas teritorijā iekārtoja zooloģisko dārzu un atrakciju parku.

Pablo Escobar, Pablo Eskobars

Kā jau visiem līdzīgiem stāstiem, arī šim ir kino cienīgas beigas – labprātīgi padevies varas iestādēm, Eskobars turpināja savas kriminālās aktivitātes no sava personīgā cietuma La Catedral, bēga no tā un ilgstoši slēpās. Visbeidzot Kolumbijas valdības, ASV specdienestu, pagrīdes kustības Los Pepes un konkurējošā narkokarteļa Cali Cartel kopīgi (!) īstenotās vērienīgās vajāšanas rezultātā 1993. gada 2. decembrī Pablo Eskobars tika atrasts Medelīnas piepilsētā trūcīgā strādnieku rajonā un pakaļdzīšanās laikā nogalināts – nāve, ko daudzi joprojām uzskata par pašnāvību, jo “Pablo nekad nepadotos”.

Pablo Escobar, Pablo Eskobars

Atpakaļ uz Holivudu, kurā mīl ekranizēt un glorificēt neliešus, no “Bonnie & Clyde”, “The Godfather” un “Scarface” līdz “American Gangster” – kurš tik nav mēģinājis uzņemt filmu par Pablo dienām un nedienām, un kurš tik nav gribējis viņu tēlot. Tālāk rakstā apkopoti interesantākie projekti, kuri mēģināja vai mēģinās pieskarties leģendārā narkobarona personībai:

Benicio Del Toro“Escobar”
Virzītājspēki:
producents Olivers Stouns, režisors Antuāns Fukuā
Pablo lomā: Benīsio del Toro, Havjers Bardems
Statuss: šobrīd nav zināms

Slavenākais vārds, kas ir saistīts ar Pablo Eskobara kino projektiem, ir Olivers Stouns – Holivudas nemiernieks, celmlauzis, Vjetnamas kara veterāns, ASV patriots un Fidela Kastro tuvs draugs, kurš ilgus gadus perēja projektu “Escobar”, vērienīgu biogrāfisku filmu-izmeklēšanu režisora labāko līdzīga žanra darbu (“JFK”, “The Doors”, “Nixon”) tradīcijās, kuru paredzēja balstīt uz Pablo Eskobara brāļa grāmatas “Mi Hermano Pablo”.

Kad kļuva skaidrs, ka pašrocīgi filmu uzņemt neizdosies, režisora krēsls tika piedāvāts talantīgajam svešu projektu realizētājam Antuānam Fukuā (“Training Day”, “The Equalizer”), kurš vairākkārt apciemoja Eskobara dzimtās mājas, intervēja tuviniekus un pat piedāvāja galveno lomu Benīsio del Toro un Havjēram Bardemam, bet šajā posmā projekts apstājās un joprojām ir turpat.

Javier Bardem“Killing Pablo”
Virzītājspēki:
rakstnieks Marks Boudens, režisors Džo Karnahans
Pablo lomā: Havjers Bardems, Edgars Ramiress
Statuss: nav realizēts

Nedaudz citu Eskobara projektu gatavoja režisors Džo Karnahans (“Narc”, “The Grey”), kurš apvienojās ar žurnālistu un rakstnieku Marku Boudenu (“Black Hawk Down”) lai ekranizētu viņa grāmatu “Killing Pablo: The Hunt for the World’s Greatest Outlaw”, kura fokusējās uz 16 mēnešus ilgo Pablo Eskobara tvarstīšanas operāciju. ASV specdienestu pārstāvja, filmas protagonista, loma tika piedāvāta Kristianam Beilam, bet Eskobara loma – aktieriem Havjēram Bardemam un Edgaram Ramiresam.

Projekts ilgu laiku atradās režisora prioritāšu augšgalā, un viņš pat paspēja apciemot Medelīnu, lai atlasītu labākās filmēšanas lokācijas, taču filmas uzņemšanas kompānija bankrotēja, aizvelkot projektu sev līdzi. Tomēr grāmata ir piedzīvojusi ekranizāciju – kā 2002. gada History Channel dokumentālā filma “The True Story of Killing Pablo”.


Medellin“Medellin”
Virzītājspēki:
producents Ēriks Mērfijs, režisors Bilijs Valšs
Pablo lomā: Vinsents Čeiss
Statuss: totāla izgāšanās

Holivudas ikdiena, ko redzējām seriālā “Entourage” (2004-2011), likās tik reāla un saprotama, ka daudziem tā noteikti būtu tuvāka par īstenību, – kas ir savā ziņā pareizi, jo gandrīz visiem seriāla varoņiem un notikumiem ir reāli prototipi. Tā gandrīz visa ceturtā sezona tika veltīta tam, kā galvenie varoņi tiek galā ar pirmo pašu izloloto projektu, krimināldrāmu par Pablo Eskobara dzīvi, “Medellin” – lai tā katastrofāli izgāztos kritiski un komerciāli.

Dzīve, kas imitē mākslu, kas imitē dzīvi, jo abi iepriekšminētie projekti uz brīdi ieguva otru elpu, tieši pateicoties seriāla notikumiem un to saceltajai ažiotāžai – mēs vienmēr zinājām, ka seriālu “Entourage” Holivuda veidoja pati sev (un par sevi), un šis gadījums to vēlreiz apstiprināja! Filmas treileris.

Oscar Isaac“The Ballad of Pablo Escobar”
Virzītājspēki:
režisors Breds Fūrmens
Pablo lomā: Oskars Aizeks, Vāgners Moura, Džons Legizamo
Statuss: nav realizēts

Vēl viens Eskobaram veltīts projekts, kuru plānoja uzņemt režisors Breds Fūrmens (“The Lincoln Lawyer”) un studija Relativity, cerot izstāstīt visu narkobarona dzīvesstāstu un radīt, pēc pašu vārdiem, “Latīņamerikas Krusttēvu”. Diemžēl šis projekts tā arī netika līdz realizācijai, kad tam atteica abi galvenie kandidāti centrālajai lomai.

Kādu brīdi projektu atbalstīja trešais, negaidītais kandidāts – pazīstamais raksturlomu aktieris Džons Legizamo -, kurš no savas kabatas iztērēja 15 000 USD, lai sagatavotu grimu Eskobara provēm – projekta režisors to ļoti novērtēja un jau grasījās piedāvāt viņam galveno lomu, bet bija jau nedaudz par vēlu, jo pats projekts pačibēja gaisā. Bet nekad nesaki “nekad”!

Benicio Del Toro“Escobar: Paradise Lost”
Virzītājspēki:
aktieris-režisors Andrea Di Stefano
Pablo lomā: Benīsio del Toro
Statuss: veiksmīgi iznākusi

Beidzot stāsts ar laimīgām beigām – Eskobaram veltīts projekts, kurš patiešām ir realizēts, un tas ir itāļu izcelsmes aktiera (“Life of Pi”, “Eat Pray Love”) un tagad arī režisora Andrea Di Stefano režisētais darbs “Escobar: Paradise Lost”. Ar nelielu atkāpi – filma nav par, bet gan ar Eskobaru, jo aplūko notikumus no jauna kanādiešu sērfera (Džošs Hačersons) un viņa kolumbiešu draudzenes, Eskobara radinieces skatu punkta.

Lai arī ne Pablo Eskobara biogrāfija kā tāda, filma ar fiktīvu notikumu un viegli personificējama varoņa palīdzību ļauj ielūkoties narkobarona dzīves aizkulisēs tā, kā mēs, visticamāk, to redzētu savām acīm – no uzmanīgas ziņkārības un zināmas empātijas līdz neizbēgamajam atklājumam par šī cilvēka patieso dabu, tai pašā laikā izvairoties no liekām simpātijām, kuras šis cilvēks noteikti nav pelnījis ne kino, ne dzīvē.

Filmu gaidām spraigas darbības, Kolumbijas kolorīta (filmēts 100% tur), kā arī ģeniālā Benīsio del Toro titullomā (kurš liek nožēlot, ka filma nav pilnībā par viņu) dēļ. Vēl filmā var atrast Havjēra Bardema brāli (ja nedaudz parok, tad izrādās, ka ir arī māsa-aktrise).

Wagner Moura“Narcos”
Virzītājspēki:
režisors Hosē Padilja
Pablo lomā: Vāgners Moura
Statuss: iznākusi 1. sezona, gaidām 2. un noslēdzošo

Vāgnera Mouras atteikuma iemesli ir skaidri – Latīņamerikas superzvaigzne atgriežas mājās, lai kopā ar “Elite Squad” cīņubiedru, režisoru Hosē Padilju (“Robocop”), kopīgi ekranizētu Pablo Eskobara dzīvesstāstu 10 sēriju miniseriālā “Narcos”, kuru producē satura platforma “Netflix”. Projekts seko visam Eskobara dzīves gājumam, no pirmsākumiem līdz apšaudei Medelīnas ielās, un, ja “Elite Squad” diloģija ir kāds rādītājs, mūs gaida skarbs un reālistisks narkobarona gaitu atspoguļojums – pirmā sezona kļuva par vienu no Netflix visu laiku lielākajiem hītiem!