Saraksti

2015: Spiegu kino gads!

2015. ir spiegu (un robotu, par kuriem citreiz) kino gads! Veselas 5 spiegu filmas viena gada laikā, gan populāru seriālu turpinājumi, gan citos medijos izskanējušu darbu ekranizācijas, turklāt vairākums nāk no džentlmeņu-spiegu dzimtenes Lielbritānijas! Ko vēl vēlēties spiegu kino fanam? Lai tās visas izdodas!

02.03.2015

2015. ir spiegu (un robotu, par kuriem citreiz) kino gads – tas nu ir fakts! Veselas piecas (!) spiegu filmas viena gada laikā, gan populāru seriālu turpinājumi, gan jau iepriekš citos medijos (TV, komiksi) izskanējušu darbu ekranizācijas, turklāt vairākums no tiem nāk no džentlmeņu-spiegu dzimtenes Lielbritānijas! Ko vēl vēlēties spiegu kino fanam? Lai tās visas izdodas – turam īkšķus, jo uz papīra tās visas izklausās fantastiski.

Kingsman

Aģents: “Kingsman: The Secret Service”

Galvenie aizdomās turamie: režisors Metjū Vons, komiksu autors Marks Millars, britu džentlmeņi Kolins Fērts un Marks Strongs, slikts mātesp*sējs Semjuels L. Džeksons

Ir tāda skaista kino leģenda par to, ka reiz Kventins Tarantino esot sagribējis uzfilmēt Bonda filmu un vērsās pie 007 seriāla producentiem ar “Casino Royale” rīmeika ideju ar tobrīd vēl aktuālo Brosnanu Pīrsu… Kas notika tālāk, jūs zināt tāpat (Kventins esot arī traki apvainojies), bet filma “Kingsman: Slepenais dienests” ļaus ielūkoties tajā, kas notiktu, ja Tarantino patiešām ķertos klāt spiegu žanram, – veselīgs neprāts, neierobežota fantāzija un sulīgs R reitings no daudzsološākā britu režisora Metjū Vona (“Layer Cake”, “Kick-Ass”, “X-Men: First Class”)!

Spēja balansēt starp šķietami neapvienojamiem žanriem tā, lai filma iegūtu labāko no katra, bet nepārvērstos par bērnības salātu eksperimentu (“un vēl šī sastāvdaļa…”), vienmēr atšķīra Vona filmas (gan “Stardust”, gan “Kick-Ass” gadījumā), un te režisors turpina sadarbību ar britu komiksu autoru Marku Millaru (“Kick-Ass”, “Wanted”) savā, iespējams, līdz šim veiksmīgākajā kinoprojektā! Īsti britu džentelmeņi Kolins Fērts, Marks Strongs, talantīgais jaunais aktieris Tarons Edžertons un īpaši aicinātā zvaigzne Semjuels L. Džeksons izspēlē Rodžera Mūra “Bondu” cienīgu teātri, uzmanīgi balansējot (un pieturoties pie lietussarga) uz parodijas robežas, – sen, tik sen spiegu filmas nebija tik ļoti funFilmas treileris

Pasniegt ar: “Redbull”/”Jagermeister”
Kinoteātros: no 20. februāra (Latvijā)

Spy

Aģents: “Spy”

Galvenie aizdomās turamie: nesmieklīgā Melisa Makartija, režisors Pols Fīgs, Džeisons Stethems, Džūda Lovs

Nemīlēts, nesmieklīgs un lielākoties vienkārši neinteresantais kino žanrs “Melisas Makartijas kārtējā filma” (kurā Melisa ir resna, agresīva un uzbrūk visiem pēc kārtas, tāpēc ir jāsmejas, jo viņa ir resna un agresīva – atkārtot tik, cik nepieciešams) piedzīvoja strauju virziena maiņu – kārtējā idiotiskā road-trip vai buddy-comedy piedzīvojuma vietā Melisa iekūlusies pavisam īstā spiegu dēkā, ko piedāvā filmu “Bridesmaids” un “The Heat” režisors Pols Fīgs!

Visi nepieciešamie spiegu filmas atribūti ir vietā, un, pats galvenais, Melisas pretīgumu kopīgi mēģinās atsvērt britu superspiegi-superzvaigznes Džeisons Stethems un Džūda Lovs (kopā ar apburošo Rozu Bairnu), un mēs esam droši, ka viņiem tas noteikti izdosies! Pirmā Melisas filma, ko patiešām gaidām, – pat pieverot acis uz to, ka filmā ir arī 50 Cent… Filmas treileris.

Pasniegt ar: Vodka-soda
Kinoteātros: no 29. maija (Latvijā)

Rogue Nation

Aģents: “Mission: Impossible 5”

Galvenie aizdomās turamie: multimākslinieks Toms Kukurūzs, režisors Kristofers Makverijs, IMF komanda

Spiegu kino gadā atgriežas arī Toms Krūzs ar savu veiksmīgāko filmu sēriju. Pēc rezultatīvas sastrādāšanās pie “Jack Reacher” (bet scenāriju līmenī arī pie “Valkyrie” un “Edge of Tomorrow”) viņš režisora krēslā iesēdināja Kristoferu Makveriju, ar to liekot spekulēt, ka šoreiz vairs nekāda kāpšana pasaules augstākajos torņos nebūs, bet “Neiespējamā misija” atgriezīsies īstā spiegu kino atmosfērā – tur, kur to pameta joprojām labākās (!) daļas režisors Braiens de Palma. Tā vien gribētos domāt, ja ne ziņas no Lielbritānijas, virs kuras Itans Hants lidinājās ar lidmašīnu… atrodoties tās ārpusē. Ak, Tom… Filmu gaidījām kā Ziemassvētku dāvanu, bet tad to strauji pārcēla uz vasaras vidu – un mums nav ne tikai treileris, bet pat nevienas oficiālas bildes no tās!

Pasniegt ar: Asiņaino Mēriju
Kinoteātros: no 7. augusta (Latvijā)

Man from U.N.C.L.E.

Aģents: “The Man from U.N.C.L.E.”

Galvenie aizdomās turamie: režisors Gajs Ričijs, supermens Henrijs Kavils, “Facebook” dibinātājs Ārmijs Hammers

Spiegu kino gadā briti, kā saka, deliver – pēc efektīvi huligāniskā “Kingsman: Slepenais dienests” mūs gaida, visticamāk, vēl huligāniskākais “Vīrs no U.N.C.L.E.”, no galvenā britu kino huligāna Gaja Ričija (kurš gan pēdējos gados rāmāks, bet ko mēs varam zināt…).  Kārtējā mums nezināmā TV seriāla no 60. gadiem pilnmetrāžas versijā darbosies tādi varoņi kā Napoleons Solo (Henrijs Kavils) un Iļja Kurjakins (Ārmijs Hammers), divi superspiegi no konkurējošām lielvalstīm, kas apvienojas cīņai pret kopēju ienaidnieku. Ja izklausās kaut kas vidējs starp “Get Smart” un “Mission: Impossible”, tad esat uz pareizā viļņa! Filmas treileris.

Pasniegt ar: “Moscow Mule”
Kinoteātros: no 14. augusta (Latvijā)

Spectre

Aģents: “Spectre”

Galvenie aizdomās turamie: Daniels “blunt instrument” Kregs, režisors Sems Mendess, Kristofs Valcs, Monika Beluči, Deivs “Drax” Batista

Uz gada beigām atgriezīsies arī visu kino spiegu tēvs, kurš joprojām dzīvāks par dzīvu un veiklāks par veiklu (neskatoties uz Daniela Kreiga 47 gadiem), Džeimss Bonds – pašā popularitātes virsotnē! Atgriezis aģentu uz pareizā ceļa (un nopelnījis miljardu ASV dolāru), režisors Sems Mendess turpina ar negaidīto – atgriežas superļaundaru organizācija SPECTRE, kuluāros baumo par Blofeldu (kā vienmēr lieliskais Kristofs Valcs), un beidzot Bonda filmā atgriežas ne tikai apburošas sievietes (Monika Beluči un Lea Seidū), bet arī kolorīts un biedējošs galvenā ļaundara rokaspuisis (restleris Deivs Batista). Filmas darbība joprojām norisinās apkārt zemeslodei (Londona, Šveice, Meksika…), citiem vārdiem sakot – viss, kā mēs mīlam un par ko mīlam filmas ar tekstu “Bonds. Džeimss Bonds!”.

Pasniegt ar: sakratīt, bet nesamaisīt!
Kinoteātros: no 6. novembra (Latvijā)